Briefje aan de ouwe,

Mag ik je nog ouwe noemen, ouwe? Of is het voortaan meneer de Lijsttrekker? Tot de leden daarover gestemd hebben laat ik het nog even bij ouwe. Ouwe, wat een dag. Het is afgelopen zaterdag al uitgelekt, maar vandaag is dan de officiële start van GeenPeil. Vanmiddag voor al die vrijwilligers van het Leger des Peils onthullen jullie de plannen en al snel zal het hele land ervan op de hoogte zijn.

Uiteraard gaat het al voor die plannen bekend zijn vooral over dingen die niets met de plannen te maken hebben. Weer een splinterpartij. Weer een rechtse partij. Al die ego’s. Al die ijdelheid. Juist bij de partij waarbij het totaal niet gaat om de poppetjes, was de kritiek dit weekend meteen persoonlijk. Want jij bent een kale, ‘witte’ man van middelbare leeftijd en dat moeten we natuurlijk niet hebben, daarvan zijn er al teveel. Dus kreeg je een hoop persoonlijke kritiek over je heen. Ik probeer het niet te lezen, want inhoudelijke argumenten zitten er nooit tussen en je weet dat ik onredelijk boos kan worden van onredelijkheid.

Het zijn ook altijd dezelfde mensen die losgaan. Mensen die tegen populisme zijn, maar al acht jaar lang kritiekloos juichen bij elke ademhaling van Barack Obama en nu massaal achter ‘Hoop moet winnen van de angst!’-roeper Jesse Klaver aanlopen. Mensen die voor verdraagzaamheid zijn, maar in homohater Fidel Castro een verzetsheld zien. Mensen die tegen racisme zijn, maar geen kritiek durven uiten op Erdogan. En dan is er natuurlijk nog de Leider van het Loserleger, de schoolkrantredacteur, de man die mij en Pim dood wenste omdat we nou eenmaal voortvloeien uit jouw zaad. Hij zal zijn kneusjes oproepen om nog meer bagger uit te kotsen. En weet je wat? Laat ze lekker.

Want wat jullie met GeenPeil gaan doen is groter dan al die mensen die dit weekend losgingen hadden kunnen verzinnen. Jullie gaan voor echte democratie, voor echte verandering. En dat zij het zo persoonlijk maken terwijl het bij GeenPeil (in tegenstelling tot GroenLinks, waar alles om Klaver draait, in tegenstelling to D66, waar alles om Pechtold draait, in tegenstelling tot…) juist niet gaat om de namen op de lijst, geeft aan dat het bange anti-democraten zijn. Want jullie gaan wel naar het volk luisteren, jullie gaan het volk wel vertegenwoordigen. En ze weten dat hun partijen dat niet hebben gedaan. Ze weten diep vanbinnen dat het huidige systeem niet meer voldoet.

Stemmen op één partij is niet meer voldoende. Wij zijn qua zorg wellicht wel SP’ers, maar zullen daar nooit op stemmen omdat het verder nogal ver van ons af ligt. Daar gaat een hoop verloren, want velen weten nu niet meer wat ze moeten stemmen of kiezen een partij omdat ze één onderwerp dan net iets belangrijker vinden. Zoals ik D66 stemde vanwege hun onderwijsbeleid, waarvoor nog mijn nederige excuses. Ik zal het nooit meer doen.

Maar het werkt niet meer.

Hopelijk kunnen jullie dat aantonen. Hopelijk kunnen jullie het verbeteren. Hopelijk laten jullie partijen inzien dat zij moeten veranderen, dat ze meer moeten doen, het beter moeten willen doen, alles om het volk echt te vertegenwoordigen. Want daarvoor zitten ze er.

Ongeacht de uitkomst ben ik trots op je.

Sportteams, toneelspelers, muzikanten; vaak hebben ze voor ze het strijdtoneel betreden een leus. Jij bent geen popster, ik ben geen bandlid, maar John Mayer en zijn band zeggen voor ze opgaan altijd tegen elkaar wat ik nu ook tegen jou zeg: 1, 2, 3… Got your back!

Knuf,
Lytsmans

PS: Ik twijfelde of ik voor Mayer moest gaan of voor Sorkin. Interne stemming leverde Mayer op, want elke kans om John Mayer te pluggen dient gegrepen te worden. Zelfde geldt voor Sorkin dus die komt nu ook nog even. In The Newsroom zegt het briljante personage Will McAvoy tegen Sloan Sabbith (in dit geval ben jij inderdaad even Olivia Munn): ‘…And if there’s any fallout, i’ll be standing right next to you and in front. I’ll always be standing right next to you and in front.’

PPS: Nu houd ik echt mijn smoel dicht. Tot vanmiddag!

9 gedachten over “Briefje aan de ouwe,

Voeg uw reactie toe

 1. Moet nu echt ALLES in het publiek? T’is een leuk persoonlijk verhaaltje voor je papa en mooi dat je hem verdedigt, maar of dat nu interessant moet zijn voor de rest van de Nederlanders? Ik vind het in ieder geval, in deze zin, tenenkrommend. En hoezo kun je iemand niet ijdel vinden gebaseerd op zijn acties en schrijverijen zonder dat je hem persoonlijk kent? Je vind deze reacties onredelijk en wordt er zelfs boos om? Dat mag natuurlijk maar over welke onredelijkheid heb je het? Voor jou onacceptabele meningen? Juist.

  1. Dit is niet publiek voor heel Nederland, maar op mijn persoonlijke blog. En er staat nergens dat je hem niet ijdel mag vinden, alleen is het onterecht om dat te doen op basis van deze nieuwe partij, want daarbij gaat het juist niet om de personen. Mensen doen alsof dat wel zo is en zitten er dus naast. Dat kunnen ze voorkomen door gewoon af te wachten en na te denken. Persoonlijke aanvallen nog voor de plannen openbaar zijn vind ik onredelijk ja, maar dat is heel wat anders dan wat jij er nu van poogt te maken

 2. Wie bedoel je met “Leider van het Loserleger, de schoolkrantredacteur, de man die mij en Pim dood wenste”?

  1. Dat is een en dezelfde man, iemand die altijd wild wordt als hij de naam Dijkgraaf hoort. Op het psychotische af zeg maar. Ga hem hier verder niet bij naam noemen, daarvoor is hij te obsessief en één ‘hoop dat je doodgaat’ is wel genoeg

 3. Bob, ik volg je pa in Metro en ik lees zijn heerlijke briefjes. Ik ben fan van hem terwijl ik dat in dit kader niet mag zeggen. Want het gaat niet om de poppetjes. Ik snap dat. Sinds ik weet van het bestaan van GeenPeil, weet ik ook dat ik mijn stemgedrag moet gaan veranderen. Goeie shit man, hierboven! Wél GeenPeil dus.

 4. Ik vind het jammer. De pen is machtiger dan het zwaard, je pa heeft waarschijnlijk geen idee hoeveel hij te zeggen had, met die kolommen en briefjes en tegels, die hij nu allemaal moet opzeggen want ja, is nu politicus. Van het zoveelste splinterpartijtje die denkt weg te komen met het Islamprobleem niet benoemen om vooral maar niet in het verdomhoekje van Wilders te gaan staan.
  Denk eens na, Jan Dijkgraaf. Denk eens na, Jan Roos. Jullie bereikten zoveel als verslaggevers, die zeiden wat de NPO zorgvuldig ontweek, die zittende politici links en rechts om de oren sloegen. Nu zijn/worden jullie hele kleine partijtjes, heel misschien, die heel weinig zullen hebben te melden, zonder ook maar enige invloed op wat dan ook.
  Als jullie vinden dat het roer om moet, zet je dan in voor de PVV. Het is erop of eronder, heb dat nou eens door.

  1. Iedere (splinter)partij die de Islam problematiek niet durft te benoemen is zijn bestaansrecht niet waard.

   1. Het is een ledenpartij, dus zodra de leden het benoemen staat het op de agenda. Oftewel: je weet wat je te doen staat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: