Stilstand veroorzaak je zelf

Voor iedereen die nu roept dat Feyenoord stil staat omdat men – voorlopig, want dat nieuwe stadion zal er alsnog gaan komen – in De Kuip speelt: denk even na.

Feyenoord kan 48.000 toeschouwers kwijt, PSV 35.000, Twente 30.000, Vitesse 25.000 en AZ 17.000. Als die clubs dan meer inkomsten halen uit hun stadion dan jij kan, doe je iets verkeerd. Commercieel slaat Feyenoord de plank gewoon vaak mis. In potentie is het de tweede club van Nederland, maar qua sponsorinkomsten halen ze dat er nooit uit. Dat kan je allemaal gooien op het feit dat de Kuip oud is, maar de verschillen in toeschouwersaantallen blijven groot, in het voordeel van Feyenoord welteverstaan. Dan ben je dus ongelooflijk aan het prutsen als je dat verschil niet weet uit te buiten.

Sportief gezien is het helemaal kul. Ajax heeft vorig seizoen één grote aankoop gedaan: Niklas Moisander. Feyenoord probeerde hem niet te halen, probeerde diens talentvolle ploeggenoot Nick Viergever niet te halen. Nee, Feyenoord haalde Joris Mathijsen. Nou speelde hij tijdens het slot van de competitie goed maar hij heeft ook cruciale fouten gemaakt. Fouten die je net zo goed door (gratis) jeugdspelers als Martins Indi had kunnen laten maken en dan had je Nelom op linksback gehad.
Ook haalde Ajax de transfervrije Poulsen en Schone. Geen geweldige voetballers, maar wel constant en het kostte ze geen drol. Feyenoord daarentegen betaalde één miljoen voor de matige Lex Immers. ‘Maar die heeft zoveel gescoord’. Haal de penalty’s er af en dat valt wel mee. Maar los daarvan: Immers ga je niet met winst verkopen, Mathijsen ga je niet met winst verkopen. Feyenoord probeerde het niet eens. Terwijl Schone al jarenlang werd genoemd in Rotterdam als opvolger van Wijnaldum, dan is hij gratis en dan laat je hem lopen.

Ajax is vorig jaar niet kampioen geworden omdat ze rijker zijn, maar omdat ze dat geld dat ze hebben slimmer hebben uitgegeven. Feyenoord heeft zichzelf in de voet geschoten en doet dat deze zomer weer.

Men wilde Nemanja Gudelj maar verloor van AZ omdat die ‘daadkrachtiger’ waren. Oud-jeugdspelers Jeffrey Bruma, Karim Rekik, Nathan Ake en Kyle Ebecilio spelen inmiddels (een enkeling op huurbasis) voor PSV, Vitesse en Twente. Op Bruma na is er geen euro neergelegd. Bojan Krkic koos voor Ajax, ook voor hem is geen euro betaald. Feyenoord loopt achter de feiten aan, al jaren, en gooit dat op het stadion. Maar als jij hoort dat een oud-jeugdspeler Arsenal transfervrij mag verlaten dan doe je een poging om hem terug te halen. Doe je dat niet, dan verlies je al je rechten om te zeuren op de exploitatiecijfers.

‘Zo worden we nooit kampioen!’ Dat klopt, zolang jij de clubs om je heen geen strobreed in de weg legt om goede spelers aan te schaffen die je zelf heel goed zou kunnen gebruiken verlies je nog steeds punten in Waalwijk en Zwolle. En dan word je inderdaad geen kampioen. Dat heeft niets met geld te maken, maar alles met slim handelen.

En voor degenen – zoals de directie – die beweren dat de Kuip echt zo slecht is: waarom worden de prijzen van seizoenkaarten dan jaar in jaar uit verhoogd? Het is toch allemaal zo slecht? Hoe durf je dan meer geld te vragen voor iets wat elk jaar slechter zou worden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: