IV

Deze week kwam IV uit, het vierde boek van Arjen Lubach. In tegenstelling tot zijn drie eerdere boeken, waarvan Magnus de bekendste is, is IV een thriller. Bij een thriller is het, meer nog dan bij een roman, belangrijk dat je niet teveel van de inhoud prijsgeeft. Daarom beperk ik me tot de tekst op de voorkant:

Een moord. Een Staatsgeheim. Een ijzingwekkende achtervolging.

Vanaf het moment dat ik Magnus las ben ik fan van Lubach. De manier waarop hij schrijft is scherp, grappig en prikkelend. Maar een thriller is toch anders, daar kun je die elementen veel minder in kwijt. Het boek moet het vooral hebben van de spanning en het plot. Bol.com noemde het ook wel ‘De Nederlandse Da Vinci Code’. Daar kun je nog aan toevoegen: ’24 maar dan met realistische personages’. Of: ‘Extremely Loud and Incredibly Close maar dan spannend’.

IV

Gisterochtend begon ik aan het boek, gisteravond had ik het uit. En dat zegt eigenlijk wel genoeg, IV is een echte pageturner. Het boek leest als een filmscenario en leent zich in mijn ogen dan ook perfect voor een verfilming. Het einde is, euh… een tikkeltje gewaagd maar ook onvermijdelijk.

Een vergelijking tussen Magnus en IV valt niet te maken. Magnus is een boek dat je kunt blijven lezen, bij IV zal je dat wat minder snel doen. Dat doet niets af aan het feit dat IV een uitstekende thriller is en Arjen Lubach ook dat dus blijkt te beheersen.

Eigenlijk heeft IV maar één echt nadeel: het boek is een slag groter dan zijn vorige boeken en zorgt boekplank-technisch dus voor een stijlbreuk. Maar dat is hem vergeven.

Een gedachte over “IV

Voeg uw reactie toe

  1. Pingback: Het boek is groter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: