Transparantie en openheid, is dat echt teveel gevraagd?

Dit is een stuk over De Kuip. Maar dit is geen stuk waarin ik pleit voor renovatie van het huidige Feyenoord-stadion. Of er wel of geen renovatie- en dus wel of geen nieuw stadion- komt is in dit geval totaal irrelevant. In dit stuk zet ik alleen flinke vraagtekens bij de noodzaak van een nieuw stadion en vooral bij de openheid en transparantie van het Feyenoord- en stadionbestuur.

Om toch even eerlijk aan te geven wat mijn persoonlijke mening is: ik ben het volledig met Willem van Hanegem eens. Het liefst zie ik helemaal niets veranderen aan de Kuip. Voor mij, als gewone supporter, hoeft er niets te veranderen aan het stadion. Maar ik ben ook realistisch. En los van de vraag of het stadion op dit moment tekort komt zijn we in ieder geval op een punt aangekomen waarop er nog maar twee opties zijn: renovatie of een nieuw stadion.

Nieuw stadion

Volgens de directie van zowel Feyenoord als De Kuip is een nieuw stadion noodzakelijk. Want, zo zegt men: De Kuip is op. Dit betreft niet de constructie van het stadion want uit TNO-onderzoek uit 2006 bleek dat het stadion qua constructie nog vijftig jaar mee kon. We zijn een kleine zeven jaar verder dus heeft het stadion nog ruim veertig jaar te gaan.

Wat volgens de hoge heren op is, is de capaciteit voor de sponsoren. Er is in het huidige stadion te weinig ruimte om de kapitaalkrachtige fans te ontvangen. En volgens het bestuur is dat dé reden dat Feyenoord de vierde begroting van Nederland heeft, achter Ajax, PSV en FC Twente.

Ajax vs. Feyenoord

Als we de Amsterdammers even als voorbeeld nemen: Feyenoord claimt dat de ArenA het verschil maakt tussen Ajax en Feyenoord. Ajax had afgelopen jaar een omzet van ruim honderd miljoen euro. Feyenoord had een omzet van ruim veertig miljoen. Maar de zogenaamde kapitaalkrachtige supporters (lees: mensen die business seats of skyboxen huren) leveren in de ArenA €10.2 miljoen op. Bij Feyenoord is dit bedrag niet inzichtelijk. Dit omdat men het combineert met de overige sponsorinkomsten. Vreemd want toen het financieel zo beroerd ging met de club beloofde men openheid naar de achterban. Die blijft dus achterwege. Maar zelfs zonder de cijfers van Feyenoord is de conclusie gerechtvaardigd dat dit niet verantwoordelijk is voor het gat van zestig miljoen.

Dat zit er veel meer in dat Ajax meer geld haalt uit de overige sponsoring (Adidas en Aegon) als wel de inkomsten uit de Champions League. Dat zorgt niet alleen voor geld vanuit de UEFA maar ook voor veel meer televisiegelden. Zolang Feyenoord geen Champions League speelt loopt het jaarlijks al een achterstand van ruim dertig miljoen op ten opzichte van de Amsterdammers. Daar kan geen skybox tegenop.

Red De Kuip

Veel supporters laten zich inpakken door de praatjes van de directie. “Er moet nou eenmaal een nieuw stadion komen. Dit stadion is op en met een nieuw stadion kunnen we structureel de nationale top en de subtop van Europa aan.” Klinkt allemaal leuk en aardig maar dat stadion is natuurlijk niet gratis. Feyenoord kwam in oktober met de uitleg dat een nieuw stadion driehonderd miljoen zou kosten. Dit was nog zonder ook maar één schets gemaakt te hebben. Dus waar was dat bedrag op gebaseerd? Niemand weet het want Feyenoord zwijgt. De journalisten die wel de mogelijkheid krijgen om kritische vragen te stellen doen dat niet (zoals in dit filmpje Angelo Terwijl van de NOS volledig kritiekloos is).

Pas toen er supporters waren die met een alternatief kwamen (Red De Kuip) gaf Feyenoord enigszins openheid van zaken. Wat bleek: er was nog geen business model, daar moest nog aan gewerkt worden. Maar de plannen van Red De Kuip waren absoluut onuitvoerbaar.

Goed, wat gebeurde er: Feyenoord gaf Red De Kuip tot 11 december 2012 om de plannen uit te werken, dan moest er een Stadion volgens RedDeKuiprealiseerbaar plan liggen. Red De Kuip hield woord en kwam met een plan waarin De Kuip behouden kon blijven maar er wel een uitbreiding was op alle fronten. Feyenoord zelf kondigde toen aan dat de plannen, zowel bouwkundig als financieel, nog niet rond waren. Die worden pas over enkele weken (men verwacht eind maart) gepresenteerd. Feyenoord verwachtte dus dat de supporters en de gemeente Rotterdam in oktober akkoord zouden gaan met de illusie van een plan. Er was nog geen plan maar het plan dat er over enkele maanden wel zou zijn, is zo fantastisch dat we de rijkste club van het land zullen worden.

Hopen

Wederom: waar baseert men zich op? Feyenoord gokt op de inkomsten van concerten, Europese finales en interlands. Grote stadionconcerten worden in Nederland nauwelijks meer gegeven dus als je eens in de drie jaar een dergelijk concert binnenhaalt mag je jezelf gelukkig prijzen. Europese finales worden in 2019 (dan moet het stadion af zijn) echt niet meer gehouden in stadions met maar 65.000 toeschouwers. En al zou men dat wel doen, dan is het alsnog maar eens in de tien jaar. Én, en dat is misschien nog wel het belangrijkste, die inkomsten gaan naar het stadion, niet naar de club. Feyenoord wordt namelijk, net als nu, geen eigenaar van het stadion.

Rijk worden door middel van je stadion is dus extra lastig want dat moet  dan echt gebeuren tijdens de wedstrijden en zoals we eerder al zagen gaan die inkomsten alleen niet het gat slaan met Ajax. Red De Kuip nam trouwens ook meer skyboxen in hun plannen mee waardoor die inkomsten alsnog kunnen groeien naar het niveau van de ArenA.

Vanmorgen (7 februari 2013) gaf de directie echter aan dat het plan van Red De Kuip weliswaar uitvoerbaar is maar niet genoeg veranderingen met zich meebrengen. Dus kwam Feyenoord, zoals de gemeente geëist had, zelf met renovatieplannen. Daarvoor huurde men een architect in die namens VolkerWessels (het bedrijf dat nieuwbouw moet gaan uitvoeren en er dus belang bij heeft dat er een nieuw Stadion volgens Feyenoordstadion komt i.p.v. renovatie, want meer inkomsten) met een bespottelijk plan kwam. De directie van Feyenoord en De Kuip zegt nu: “Dit, of nieuwbouw.” Slim gespeeld want geen Feyenoorder wil dit zien gebeuren met De Kuip. Het is verkrachting van het mooiste stadion van Nederland met maar één doel: nieuwbouw forceren.

Maar tot op de dag van vandaag is Feyenoord met geen enkele feitelijke onderbouwing gekomen. Ze zeggen dat er meer inkomsten komen, dat het multifunctioneel is. Maar dat is allemaal hoop. Er moet een feitelijke fundering zijn voordat je De Kuip zomaar links laat liggen.

Kortom: er zijn heel veel vragen rondom een nieuw stadion. Het feit dat men in oktober al beweerde dat alles rond was en dit niet zo bleek te zijn spreekt niet in hun voordeel. De uitgelekte schets van het nieuwe stadion is zo gruwelijk dat ik er nooit van mijn leven zal komen. Mocht Feyenoord met een duidelijk en goed onderbouwd plan komen met daarin een schitterend nieuw stadion waarin het Feyenoord gevoel behouden blijft en waardoor de club er echt financieel op vooruit gaat: ik ben voor.

Nieuw stadionHet liefst zou ik voor altijd in De Kuip blijven maar als echt, maar dan ook echt, zou blijken dat dit niet kan dan kan het niet. Tot die tijd ben ik sceptisch. Sceptisch omdat geen enkele journalist de vragen stelt die iedere Feyenoorder beantwoord wil hebben. Sceptisch omdat de directie openheid beloofde en met jaarcijfers komt die zo omslachtig zijn dat je wel moet denken dat ze iets achter willen houden. Sceptisch omdat er een mediaplan omheen lijkt te zitten met Pauw en Witteman van gisteravond als uitstekend voorbeeld. De architect namens Feyenoord aan tafel met zijn gedrocht tegenover Willem van Hanegem die weliswaar precies weet wat voor sentiment er speelt maar (te) weinig weet van de plannen van Red De Kuip om echt een weerwoord te kunnen geven.

Sceptisch ook omdat men het heeft over de slechte infrastructuur en vervolgens het nieuwe stadion aan de andere kant van de weg wil plaatsen. Met parkeerplaatsen onder het stadion los je, hoe gruwelijk ook, het parkeerprobleem misschien op maar daardoor veranderen de wegen niet. Sceptisch omdat men een dak wil op het stadion van Feyenoord.

Feyenoord is dé volksclub van Nederland. En dat moet altijd meespelen, of we het dan hebben over nieuwbouw of renovatie. Een nieuw stadion trekt een heel ander soort publiek, een rijker publiek misschien. Daarmee verkoop je de ziel van de club. Dat is niet het directe gevolg van nieuwbouw, maar dat is wel het beeld wat nu geschetst wordt met het doorschemeren van de plannen. Dit wordt geen Kuip 3.0, dit wordt een Rotterdamse versie van het Gelredome/de ArenA.

Zolang Feyenoord niet met een goed plan komt en er alles aan doet om renovatie te voorkomen zal ik sceptisch blijven. Geen woorden maar daden. Kom maar op met die plannen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: