Heimwee naar Otman Bakkal

Bakkal KlassiekerHet begon met een klein artikel. ‘Bakkal mag na half jaar vertrekken uit Moskou’. Veel meer aandacht kwam er niet. Maar het is genoeg om mij met weemoed terug te laten denken aan één van de belangrijkste spelers van het voorgaande seizoen.

Toegegeven, Lex Immers scoort vaker dan ik vooraf had verwacht. Maar als je zijn zes benutte strafschoppen niet meerekent (Bakkal nam immers ook geen strafschoppen) dan staat de Hagenees op vier treffers uit achttien wedstrijden. Otman Bakkal scoorde negen keer in 29 wedstrijden. Het is dus nog maar de vraag of Immers dat aantal zou hebben gehaald als hij niet de vaste strafschoppennemer van Feyenoord was. Maar al zou hij al die gemiste kansen wel afmaken, dan nog zou Immers in mijn ogen nooit kunnen tippen aan Bakkal.

En dat zeg ik niet, zoals veel supporters, omdat hij uit Den Haag komt. Dat zal mij echt aan mijn reet roesten. Ik zeg dat omdat Otman Bakkal een speler was waarvoor ik naar het stadion kwam; slim, sluw en met een opvallende traptechniek. Over de bal heen gebogen duwde hij het ronde ding vaak richting een ploeggenoot of verre hoek. Het is een trap die je zelden ziet en die daarom juist zo mooi is.

Nee, Bakkal is geen Iniesta of Scholes. Maar op zijn eigen manier was hij wel één van de beste middenvelders van de Eredivisie en één van de smaakmakers van Feyenoord. Hij liet het elftal beter voetballen, iets wat tot op heden van Immers nog niet gezegd kan worden. Lex Immers lijkt dan weer veel meer op de klassieke Feyenoorder. Mouwen opstropen en werken. Maar wat Immers vooral mist ten opzichte van Bakkal is sluwheid. Ja, Immers laat zich vaak opzichtig vallen en krijgt dan wonder boven wonder de vrije trap mee, maar Immers weet ook maar al te vaak met een onhandige en onnodige overtreding de vrije trap tegen te krijgen.

Wat er in de toekomst zal gebeuren met Otman Bakkal is nog onduidelijk. Ik zie hem het liefst vandaag nog een contract tekenen in Rotterdam-Zuid. Als hij wil voor de rest van zijn carrière. Want behalve slim was Bakkal ook vaak beslissend. Hij besliste de Klassieker met een bekeken schuiver. Door hem stond ik als een klein kind te springen met de tranen in mijn ogen en de grootst denkbare brok in mijn keel. Ik probeerde te schreeuwen van geluk maar kwam niet verder dan een piepend ‘ja’.

Bakkal AZ1Het was ook zijn gelijkmaker die ervoor zorgde dat Heerenveen wel ruimte moest geven aan Feyenoord. Was die niet gevallen dan zouden de Friezen nog gaan voor de 2-0. Het was ook zijn treffer, een week eerder, die ervoor zorgde dat Feyenoord won van AZ.

Binnenkant paal vloog de bal er in. De Kuip ontplofte zoals dat eigenlijk alleen kan in wedstrijden tegen de aartsrivaal. Het leverde mij een pijnlijke knie op omdat ik van vreugde tegen de boarding voor mij schopte, maar het is een herinnering die ik nooit meer vergeet. En ik vraag me af of Lex Immers mij ooit zo’n moment gaat geven. Ik hoop het, maar tot die tijd zal ik blijven denken aan Otman Bakkal; de meest ondergewaardeerde Feyenoorder van het succesvolle jaar 2012.

Een gedachte over “Heimwee naar Otman Bakkal

Voeg uw reactie toe

  1. Hallo, ik ben het volledig met je eens. Ik vraag me ook oprecht af hoe het met hem gaat, want wat was ik blij zeg, met Otman ! Die jongen kwam als huur-speler, maar hij heeft toch écht kwaliteiten hoor. Ik heb vrijwel geen slechte wedstrijd gezien van hem en hoewel hij zich volgens mij ook een beetje onwennig voelde in Rotterdam heeft hij een prestatie van wereldformaat neergezet. Alleen die goal tegen Ajax en de voorbereiding op een goal van Guidetti waren al genoeg voor mij. Een wereldgozer, dat is Otman voor mij en ook ik hoop dat hij er nog eens voor kiest terug te komen bij Feyenoord, want hij zat op een dood spoor tot hij Rotterdam-Zuid betrad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: