Het jaar van een Feyenoorder

Het jaar begon voor Feyenoorders dramatisch. We hadden de 10-0 nederlaag bij PSV nog niet goed en wel verwerkt of Coen Moulijn kwam te overlijden. Daarna volgde een kansloze Klassieker in Amsterdam (2-0), een nederlaag in de allerlaatste minuut tegen De Graafschap (0-1) en een hoopvolle wedstrijd in Enschede (2-1 verlies). Heel langzaam kwam Feyenoord weer tot leven met als absoluut hoogtepunt 24 april 2011. In een kolkende Kuip werd revanche genomen op PSV. Wijnaldum bracht ons met twee treffers de overwinning en ook het juichen van Luc Castaignos na de bevrijdende 3-1 zal nog lang in mijn geheugen gegrift zijn. Maar misschien nog wel het mooiste beeld kwam na de 1-0. Een volle ArenA (Ajax speelde tegen Excelsior) stond op en maakte zowaar veel geluid. Voor Feyenoord. Voor mijn Feyenoord. Op de beeldschermen was te zien hoe Wijnaldum Feyenoord op voorsprong bracht en een hartje maakte in de camera. Feyenoord werd weer serieus genomen. Feyenoord kon nog steeds Europees voetbal halen. Tot er een week later kansloos werd verloren in Venlo. Alles was voor niets, maar de herinnering aan 24 april blijft bestaan.

Het nieuwe seizoen zou ook niet veel worden. Wijnaldum was al weg, Fer wilde vertrekken en de laatste topspeler was doodongelukkig in Rotterdam. Op de dag van Mario Been’s vertrek speelde Feyenoord een oefenwedstrijd tegen FC Horst, het elftal van cultheld Henkie Timmer. Er was geen moment sprake van een serieuze tegenstand en het eindigde dan ook in een 0-11 overwinning. Alleen Karim El Ahmadi leek het in zich te hebben om Feyenoord dit seizoen te redden. Maar juist hij wilde weg. En toen was daar Ronald Koeman. Scepsis alom maar Koeman was net als de selectie op zoek naar eerherstel, dit kon wel eens wat worden. De rest is geschiedenis. El Ahmadi bleef. Fer vertrok. Bakkal kwam.  De kas was flink gespekt, de weg naar financieel betere tijden was definitief ingezet en toch was de selectie er zeker niet minder op geworden.

Koeman kreeg het voor elkaar om van Feyenoord weer een elftal te maken. Bij vlagen werd er zelfs heel goed gevoetbald. Met name in lastige uitwedstrijden, zoals uit bij koploper AZ waar ten onrechte werd verloren. Een punt was wel het minste waar Feyenoord recht op had maar zelfs bij een Rotterdamse overwinning hadden de Alkmaarders niks te klagen gehad. Het absolute hoogtepunt kwam in de Amsterdam. Nog altijd zonder uitsupporters kreeg Feyenoord de ArenA stil (fluitconcerten in de rust en na afloop buiten beschouwing gelaten). Feyenoord controleerde, Feyenoord heerste en het was een wonder dat het zestig minuten duurde voordat er door de Rotterdammers werd gescoord. Drie minuten later had Fernandez de 0-2 op zijn schoen maar Kenneth Vermeer pakte een rode kaart en hield Ajax daarmee in de wedstrijd. Het besef dat er drie punten gehaald zouden worden werkte verlammend en het werd uiteindelijk 1-1.

Maar Feyenoord liet weer eens zien wat het waard was. Met Feyenoord werd weer rekening gehouden. Een week later werd er met 6-0 verloren in Groningen en was Feyenoord uitgeschakeld in de beker (2-1 bij Go Ahead).

Dat is nou eenmaal het lot van een Feyenoorder. Maar het jaar werd prachtig afgesloten door een overwinning tegen zowel PSV (2-0) als FC Twente (3-2 na een 3-0 voorsprong in de rust). Ook de 0-4 overwinning in Arnhem (bij een 0-8 nederlaag had Vitesse ook niet mogen klagen) was er één om in te lijsten. 29 januari moet het gebeuren. Zonder sterspeler Karim El Ahmadi maar in een volle Kuip. Ik ben er bij en hopelijk zien we dan eindelijk weer een overwinning op Ajax. Laat het eindelijk weer eens zo zijn. Want op een voorsprong en goed spel in de ArenA kunnen we niet blijven teren. Het besef dat er meer inzat is juist extra pijnlijk. Feyenoord, morele winnaar van 2011, winnaar op 29 januari 2012, laat het zo zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: