Boeken uit 2011, het jaar van de debutant

Ik moet zeggen, het was een mager boekenjaar. En dat heb ik volledig aan mezelf te danken. Mijn boekenkast is een stuk voller geworden maar gelezen zijn de boeken nog niet. Zo heb ik Bonita Avenue sinds kort in mijn bezit, dat schijnt dus het boek van het jaar te zijn. Ik kan er nog niet over oordelen. Dat kan ik wel over James Worthy van James Worthy. Een aardige schrijver. Grappig, grof, maar ook veelvuldig in herhaling vallend. Dit boek had ook gehalveerd kunnen worden. Niettemin is wel duidelijk dat hij talent heeft en zijn volgende boek (wat gaat over een harteloze seriemoordenaar) is bij voorbaat al een topper. Ik denk dat dat hem nog beter ligt dan dit boek.

Nog meer debutanten: Peter Zantingh, Matthijs Kleyn en Anna Drijver.  Allen kwamen met mooie verhalen over de essentie van het leven en vooral ook over de dood. Zantingh maakte met Een uur en achttien minuten vooral een mooi boek door bepaalde dingen ongezegd te laten. In zijn boek over zelfmoord krijg je daardoor ruimte voor eigen interpretatie en werd het allemaal nog mooier. ‘Beklemmend mooi’ is denk ik de beste bewoording. Kleyn’s Vita was vooral mooi omdat het de onmacht van iemand prachtig blootlegde. In het boek is zijn vriendin depressief, dusdanig dat ze een einde wil maken aan het leven. Kleyn krijgt het voor elkaar om pijnlijk duidelijk te maken hoe zo’n situatie voelt voor de andere betrokkenen. Anna Drijver weet met haar Je blijft eigenlijk alleen het eerste deel te boeien. Al moet gezegd dat dit boek direct na de andere twee volgde en het dus misschien gewoon even teveel ellende was boeiend te blijven.
Geen debutant maar wel voor mij: Arjen Lubach met Magnus. Hoe goed (Kleyn), mooi(Drijver), beklemmend(Zantingh) de voorgaande auteurs ook kunnen schrijven, Lubach is in mijn ogen het grootste literaire talent dat er momenteel in Nederland rondloopt. Of in ieder geval waar ik het bestaan van weet.  In één ruk lees je zijn boek van driehonderd pagina’s uit. Zijn schrijfstijl laat dat ook toe. Al denk ik wel dat de genoemde debutanten naar dit niveau toe kunnen werken, zeker Zantingh en Drijver. Al is het bij Peter Zantingh de vraag of zijn sterkte (het ongezegd laten van dingen) zich leent voor een boek van meer dan driehonderd pagina’s. En het is al helemaal de vraag of je dat überhaupt moet willen. Want waarom zou je een dik boek willen schrijven met het risico dat het matig is, als je een iets minder dik boek kunt schrijven, wetende dat het goed is.

Koop Magnus, Een uur en achttien minuten en Vita. Houdt Anna Drijver in de gaten en koop op 30 april het nieuwe boek van James Worthy. En koop ook Feyenoord 2002. Een terugblik van De Boekenmakers op de UEFA Cup winst van tien jaar geleden dat tegen die tijd in de winkel ligt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: