The King’s Speech

Maar liefst twaalf Oscar nominaties sleepte The King’s Speech binnen en de film wordt gezien als de grote favoriet in de categorie beste film. The King’s Speech gaat over Albert George, zoon van koning George V. Albert George, gespeeld door Colin Firth, stottert en dat is voor een lid van de koninklijke familie niet echt handig aangezien hij vaak in het openbaar moet spreken. Zijn vrouw, gespeeld door Helena Bonham Carter (bekend van o.a. Harry Potter), zoekt hulp voor hem en komt als laatste redmiddel terecht bij de excentrieke Lionel Logue. Logue wordt gespeeld door Geoffrey Rush die in 1997 al eens een Oscar won voor zijn rol in Shine en nu weer genomineerd is.

Dat zowel Rush als Firth genomineerd zijn is niet geheel verwonderlijk. Het verhaal heeft niet genoeg verrassende wendingen om een twee uur durende film echt boeiend te maken. Een stotteraar wordt door verschillende omstandigheden ineens koning van een land dat, mede door de opkomst van Hitler, in crisis is. Deze film maakt gelukkig niet de fout om zich daarop te richten. De hele film draait om de band die Logue en Albert George krijgen. Het begin is wat moeizaam omdat Albert George toch wel een bepaalde arrogantie over zich heeft terwijl Logue voor een goede samenwerking gelijkheid eist.

Dit levert, mede door de pretkop van Rush, hilarische scènes op. Maar behalve veel gelach is er ook ruimte voor de nodige emotionele scènes. Al in de eerste tien minuten zie je hoe Albert George voor een vol Wembley geen woord uit zijn mond krijgt. Door veel gebruik te maken van de stiltes krijg je meteen medelijden met Firth die ook  nog eens over de gave beschikt om heel goed zielig te kijken. Al krijg je soms wel een hekel aan hem vanwege zijn gedrag tegenover Rush die al helemaal zielig over kan komen.

Een Oscar zou voor beide heren terecht zijn en het is ook reëel dat zij die morgennacht gaan ontvangen. Maar de Oscar voor beste film zou ik wel wat onverdiend vinden. Het verhaal is waargebeurd en hoewel de film uitstekend in elkaar zit en niet verveeld zijn het vooral Firth en Rush die de film dragen. Een film als Black Swan zit ook filmtechnisch gezien briljant in elkaar en maakt veel meer indruk dan The King’s Speech. Een must see is het zeker en het lijkt me sterk dat iemand de zaal teleurgesteld zal verlaten, daarvoor zijn Colin Firth en Geoffrey Rush te goed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: