Black Swan

Als je de trailer van Black Swan hebt gezien weet je al dat het geen feel good movie is waarbij je onderuit gezakt op de bank kan gaan zitten maar dat het een psycholigische thriller is.  Het is een film die lang blijft hangen in je gedachtes en waarover je nog lange tijd kan napraten. In Black Swan doet Nina Sayers, gespeeld door Natalie Portman, er alles aan om de rol van Swan Queen te krijgen. Deze rol, uit het zelfs voor veel mannen bekende Swan Lake, gaat over een zwaan die zowel lief en onschuldig als gemeen en kwaadaardig is.

De trailer verraadt al dat we met een ernstig labiel persoon te maken hebben. Portman maakt zichzelf helemaal gek. Zo ziet ze in voorbijgangers zichzelf en gebeuren er dingen in haar hoofd die in werkelijkheid totaal niet aan de orde zijn. Als kijker heb je soms geen idee meer wat nou wel en wat nou niet gebeurd is. Dat zorgt ervoor dat je een goede inkijk krijgt in het hoofd van Portman die heel overtuigend is als psychologisch wrak. Niet voor niets is ze genomineerd voor een Oscar.

Als Portman aan het begin van de film alleen nog maar het lieve en onschuldige meisje is en haar baas, gespeeld door Vincent Cassel, twijfeld of ze de rol van zwarte zwaan wel aan kan kun je het verdere verloop van de film wel invullen. Portman krijgt huiswerk mee wat uit niets meer bestaat dan zelfbevrediging om iets meer een leven te krijgen buiten de balletzaal.

Langzaam zie je haar veranderen in een ballerina die over lijken gaat voor haar rol, langzaam veranderd ze dus in de zwarte zwaan. Zeker als Mila Kunis in het verhaal komt, hét voorbeeld van een zwarte zwaan, wordt Portman gek. Kunis zou op haar rol uitzijn en steeds meer scènes moet je als kijker in twijfel gaan nemen, pas na afloop moet je gaan nadenken of het nu wel echt was of niet. Ook knap aan Black Swan is de muziek, Clint Mansell heeft het voor elkaar gekregen om met zijn klassieke muziek zelfs een simpele handoplegging eng te laten lijken.

Of Black Swan de Oscar voor beste film moet krijgen weet ik niet. Simpelweg omdat ik de andere grote kanshebber, The King’s Speech, niet heb gezien. Maar dat Natalie Portman voor haar rol in Black Swan de Oscar voor beste Vrouwelijke hoofdrol moet krijgen staat vast. Want als ze dat beeldje voor deze rol al niet krijgt kan ze beter stoppen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: