Een smerig spelletje

Voetbal wordt steeds meer een politiek spelletje. Rusland en Qatar die het WK krijgen ipv Nederland, Engeland, Australië of de Verenigde Staten. Het is alleen met geld te verklaren. Hoewel men steeds harder roept om Fair Play lijkt dit juist steeds verder weg. Spelers naaien elkaar waar het kan en ook clubs zijn niet vuil van een potje matennaaien. Zo zorgde Ajax er vorig jaar bewust voor dat de bekerfinale in twee delen kon worden gespeeld om nog meer kans te maken op winst. Terwijl datzelfde Ajax eigenlijk de Champions League titel van 1996 verdient omdat het voor iedereen duidelijk was dat tegenstander Juventus stijf stond van de doping. Maar dit lijken slechts kleine zaken als we de media mogen geloven, Spanje is namelijk in de ban van een dopingschandaal.

Eufemiano Fuentes is ervoor verantwoordelijk dat de Spaanse voetbalwereld tijdelijk in shock verkeert. Hij zei dat Spanje zijn Europese- en wereldtitel kan inleveren als hij vertelt wat hij weet. In dat geval zou Duitsland met terugwerkende kracht Europees kampioen zijn van 2008 terwijl wij dan Wereld kampioen zijn. Het zou een bizarre situatie zijn en ook geen leuke manier om te winnen. Als Robben gewoon die bal erin had geschoten. Als Mathijssen die bal er nou gewoon inkopte. Als de scheidsrechter gewoon een corner zag zodat wij niet in de counter de enige goal tegen kregen. Als, als, als…

De Spaanse successen zouden dus door doping zijn behaald, niet alleen die van het voetbalelftal maar ook die van Contador en de tennisploeg. Het lijkt vreemd genoeg logisch. Spanje heeft sportsucces nodig. Het land zit in een financiële crisis en de topclubs (Barcelona, Real Madrid en Valencia) hebben allemaal torenhoge schulden bij de banken. Het succes van Barcelona wordt dus behaald met de centen van de bevolking. In Nederland wordt er al tijden hard gestreden voor ‘Financial Fair Play’ maar in Spanje doen ze alsof er geld genoeg is. En als er succes uitblijft worden de problemen onoverkomelijk.

In dat licht bezien is het dus aannemelijk dat Spanje inderdaad schuldig wordt bevonden van het gebruik van doping. Het zou de totale voetbalwereld op zijn kop zetten. Dat Spanje door de hulp van de arbitrage tot de finale is gekomen is ook zeer aannemelijk. De winnende treffer tegen Portugal die in buitenspelpositie werd gemaakt en de belachelijk gele kaart voor Thomas Müller maakten het voor de Spanjaarden een stuk eenvoudiger.

Iedereen roemt het spel van Spanje maar het was wel de kampioen die het meest met slechts één doelpunt verschil wist te winnen. Alleen tegen Honduras werd het 2-0. Verder werd er met 0-1 verloren (Zwitserland), met 1-2 gewonnen van Chili en vier keer met 0-1 gewonnen (Portugal, Paraguay, Duitsland en dus Nederland). De Duitsers speelden met Müller het mooiste en beste voetbal van het toernooi. Tegen Engeland had de stand op 2- 2 moeten komen maar de Duitsers wonnen verdiend.

Zonder Müller was de Duitse ploeg geen schim meer van het elftal dat zowel Engeland als Argentinië van de mat veegde. Müller was degene die ruimtes indook en vooral ruimtes creëerde voor anderen. Zijn vervanger, Pjotr Trochowski, was te statisch. De afwezigheid van Müller maakte de Duitsers kansloos tegen Spanje dat pas na de 0-1 (uit een corner) echt begon te voetballen. Dat de FIFA bewust Duitsland eruit wilde knikkeren en Spanje naar de wereldtitel wilde loodsen valt moeilijk te bewijzen. Maar door de corruptie omtrent de WK-toewijzing en door het verhaal over doping is elk resultaat te wantrouwen. Mocht Spanje inderdaad doping hebben gebruikt dan zouden wij de titel krijgen. In een eerlijke wereld komt er dan een nieuwe finale, Nederland-Duitsland. Maar helaas speelt voetbal zich niet af in een eerlijke wereld. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: