Een verloren generatie

Heel Nederland lijkt plotseling in de ban van een stel oversekste Hagenezen. Eerlijkheid gebied te zeggen dat dit alleen voor de jongeren geldt. Maar het programma wist vorige week toch één miljoen kijkers te trekken al moet je zelfs met die term oppassen dat mensen niet aan vieze dingen gaan denken. Zeker als het betrekking heeft op ‘Oh oh Cherso.’

Het concept is heel simpel: acht jongeren worden 24 uur per dag gefilmd terwijl ze genieten van een vakantie op Kreta. Dit kost ze niets, behalve het feit dat ze in een souvenirswinkeltje moeten werken. Mensen die zichzelf Sterretje, Barbie, Sniper, Joker of zelfs Matsoe Matsoe noemen en laten noemen vullen plotseling je beeldscherm. Ik moet eerlijk zeggen, de domheid is grappig en voor simpel vermaak is het redelijk geschikt. Ikzelf vind het geweldig dat iemand zichzelf een debiele bijnaam geeft als Matsoe Matsoe en daar nog trots op is ook, daar kan ik echt de slappe lach van krijgen.

Ware het niet dat dit allemaal gekopieerd is van MTV. De Amerikaanse zender wist dit jaar mijn interesse te wekken door een groep jongeren die in New Jersey de zomer doorbrengen. Gescript of niet, daar gaat het nu niet om. Als het gescript is maakt dat de serie ‘Jersey Shore‘ niet minder grappig. Mannen die zichzelf Guido’s noemen omdat ze elke dag onder de zonnebank gaan en veel tijd doorbrengen in de sportschool. Neem het ongelooflijk debiele ‘fist-pumping’ erbij en je zit in mijn ogen al goed.

Maar MTV had nog een uitsmijter. Een machoman die zijn weerga niet kent. Zelfs Arnold Schwarzenegger is er niets bij. Want MTV bracht ons… The Situation!

Hij is alles wat een man niet hoort te zijn, macho tot op het bot. U kunt The Situation rechts op de tweede foto aanschouwen en dan zal u direct opvallen hoe hij aan zijn bijnaam kwam. Juist! Vanwege zijn buikspieren, want dan heb je het over een ‘motherf*ing Situation’ hoor!

En eigenlijk kan ik er dus heel erg om lachen. Dat iemand zegt: ‘So me and The Situation went to this club, you know, fist-pumping like crazy,’ dan heb je mij al binnen. Maar dan ga ik nu iets doen wat ik niet vaak doe, ik ga mezelf ongelijk geven. Want het gaat er juist wel om dat het gescript is. Want natuurlijk zijn deze mensen niet echt zo, die worden aangespoord door de televisie maatschappijen en ze worden waarschijnlijk (zeker onder Amerikaanse vrinden) rijkelijk beloond omdat ze zichzelf voor schut willen zetten. Maar het ergste is dat sommigen dit gedrag nog stoer vinden ook. Die zullen de komende weken roepen dat ‘warmte en een hartslag’ voldoende is om een ‘wijf te neuken!’

En daar gaat het nou net om. Matthijs van Nieuwkerk is één van de velen geweest die geprobeerd zal hebben die jongens van ‘Oh oh Cherso’ dit aan het verstand te brengen. Maar het lukt niet meer. Het gaat er simpelweg niet meer in. Wat men daar in New Jersey zag gebeuren met The Situation, dat konden onze vrienden uit Den Haag toch ook? Een naampje als Matsoe Matsoe erbij een je bent binnen. Ik geef het op, voor een aantal onder ons is de strijd allang verloren. En ik blijf hopen dat John Mayer nooit gelijk krijgt toen hij zong:

“One dead generation is gonna rule the population.”

Blijkt dit wel zo te zijn… Dan wachten we maar gewoon tot deze wereld weer veranderd en kijken we ondertussen naar Matsoe Matsoe en The Situation.

Een gedachte over “Een verloren generatie

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: