Het veld klein maken

Het is één van de vele trainersuitspraken. Bij balbezit het veld zo groot mogelijk en bij balverlies het veld zo klein mogelijk maken. Vaak zijn het de slechtere ploegen die het veld vooral heel klein maken en zo zorgen dat de tegenstander weinig ruimte heeft. Het is dan ook logisch dat Excelsior een ploeg heeft die het veld vaak heel klein maken. Maar afgelopen zomer namen ze het wel heel letterlijk. Toen er overgeschakeld moest worden naar een kunstgrasveld kozen ze voor de kortste toegestane afmetingen waardoor Excelsior het kleinste veld van de Eredivisie heeft.

Als favoriet voor degradatie is dit heel slim. Feyenoord en NEC zijn al ten onder gegaan en vooral een ploeg als Feyenoord is op deze manier te pakken, die moeten ruimte hebben en die krijg je niet op Woudestein. Elke corner ging ook voorbij de tweede paal, simpelweg omdat de afstand korter was dan Bruins en De Cler gewend waren. Dan is het dus hartstikke leuk dat Johan Derksen zegt dat Excelsior ‘alleen van Feyenoord zou winnen dit seizoen’ en hij dit later veranderde in ‘ze winnen alleen van Feyenoord en NEC dit seizoen’ maar dat is niet reëel.

Behalve het feit dat ik van mening ben dat Excelsior een betere ploeg heeft dan Willem II en wellicht ook VVV is dit veld erg in het voordeel van de Kralingers. Tel de passie en het plezier van de voetballers hierbijop en ik zie ze zich zo handhaven. Daan Bovenberg en Ryan Koolwijk zijn mijn persoonlijke favorieten. De controleur Koolwijk doet denken aan Orlando Engelaar en Bovenberg is wellicht een beperkte maar wel een gedreven back.

Nog een slimmigheidje van Alex Pastoor is het gebrek aan ballenjongens op Woudestein. Aangezien ballenjongens niet verplicht zijn en de voetballende ploeg in het voordeel is met ballenjongens komt dit Excelsior goed uit. Doordat keepers en spelers de bal steeds zelf moeten halen gaat het tempo uit het spel en kunnen ploegen niet profiteren van een eventueel gebrek aan organisatie. Tegen de tijd dat de keeper de bal wil uittrappen staat Excelsior alweer goed, en klein vooral. Want het veld klein maken, dat hebben ze bij Excelsior uitgevonden, letterlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: