Er zijn ergere dingen…

De rijschool had het al als onmogelijk beschouwd. Mijn ouders hadden er totaal geen vertrouwen in, hoewel ze dit niet zo uitspraken uiteraard, je bent er namelijk ouder voor om ook tegen beter weten in je kind moed in te praten. Maar toen ik merkte dat ook mijn rijinstructeur er weinig vertrouwen in had zakte de moed me in de schoenen. Niet dat ik een slechte rijder ben hoor, het ging een hele tijd behoorlijk goed en ik had alle vertrouwen in een goede afloop.

Maar waar ik eerst al mijn lessen in Heerenveen had gehad moest ik afrijden in Leeuwarden. Ik had nooit verwacht dat er tussen deze twee steden zo’n groot verschil is. Rare rotondes, grachten alsof je in Amsterdam zit en de ene weg is 50 terwijl een totaal vergelijkbare weg ineens 30 km is. Dat ik zakte op dit laatste punt was dan ook logisch te verklaren. ‘Het lijkt alsof je niet weet of het een 30 of een 50 weg is,’ zei de examinator. ‘Dat heb je heel goed gezien,’ wilde ik zeggen maar ik deed het niet. Ik snapte de kritiek en het was terecht.

Maar het was ook buiten mijn schuld. Ik had gewoon te weinig tijd om te wennen aan de stad Leeuwarden, een stad die je alleen bezoekt als dit puur noodzakelijk is. Daarom ook was ik nog maar zelden in Leeuwarden geweest en ondanks de inzet van mijn instructeur was het dus niet mogelijk om het voor elkaar te krijgen. Aanvankelijk zag ik geen probleem, als je in Heerenveen kan slagen dan moet dat in Leeuwarden toch ook lukken? Zo werkt het blijkbaar niet, ik ging te langzaam op de ene en te hard op de andere weg. De rijschool zal ons tegemoetkomen in de kosten omdat het hun fout was en zij het een wonder hadden gevonden als ik wel geslaagd was.

Maar zoals dat laatst ook al gold op de dag dat ik zo’n medelijden met mezelf had om niets is het ook vandaag weer iets om in perspectief te beschouwen. Want op het moment dat ik te horen kreeg dat het dus inderdaad niet gelukt was, leek dit voor mij misschien het ergste van de wereld. Maar voor mij komt er nog een volgende kans.

Na de uitslag gingen we naar mijn moeders werk om een condoleanceregister af te geven. Daar rouwt iedereen om het verlies van een dierbare, dan is het (nog) niet slagen voor je rijbewijs ineens totaal onbelangrijk.

2 gedachten over “Er zijn ergere dingen…

Voeg uw reactie toe

  1. Schaam je niet, ook ik reed in Leeuwarden af en moest tot de derde keer wachten dat er dikke sneeuw lag dat het lukte. Leeuwarden is een klote-stad om in te rijden. Succes de volgende keer!

  2. Hmm, echt klote! Maar goed, volgende keer beter ( & in Heerenveen hopelijk )
    Wat lees ik nou trouwens? Een Roman? Kan niet wachten tot die uit komt dan =D!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: