De eerste dag – David Nicholls

Het is op voorhand al een schitterend concept. De jonge en ambitieuze Dexter en Emma ontmoeten elkaar op de 15 juli 1988. Elk hoofdstuk dat hierna volgt zijn we een jaar verder in het leven van (zoals ze elkaar noemen) Dex en Em. En dus zijn we ook een jaar verder in hun carrière en in hun liefdesleven. Telkens als je denkt dat ze naar elkaar toe lijken te groeien kom je er een hoofdstuk later achter dat één van de twee ineens in een relatie zit. Zo houdt de schrijver je uiteindelijk twintig jaar bezig.

En hoewel het in dit genre erg voor de hand ligt hoe dit boek zal eindigen, David Nicholls weet dit standaard einde prima te ontwijken. Maar zelfs als dit boek een simpel en zoetsappig einde zou hebben gehad heeft het alsnog genoeg te bieden. David Nicholls is één van de schrijvers van de Engelse TV-serie ‘Cold Feet’ maar ook buiten de scenario’s om beschikt hij over een gouden pen. Hij brengt het verhaal niet alleen op een geniale wijze, zijn schrijfstijl is ook simpel en grappig.

Het verhaal kent vele lagen omdat het zo’n lange periode beslaat. Beide beleven ze, in verschillende jaren, hun ‘quarterlife crisis’ en behalve hun liefdesleven lees je ook veel over hoe ze door de jaren heen veranderen zonder te veranderen. Het is dan ook geen boek wat je alleen moet lezen vanwege het romantische verhaal want dat komt pas in het laatste deel echt aan bod. Daarvoor  gaat het vooral over vriendschap, ouder worden en over familie. Daardoor wordt het nooit een ‘vrouwen-boek’ en blijft het ook voor mannen een goed boek om te lezen. En het concept van elk hoofdstuk een andere 15e juli maakt dat dit boek terecht goed werd ontvangen.

In Nederland is het gekozen tot ‘AKO boek van de maand’ en in Engeland verkocht het boek dusdanig goed dat men inmiddels bezig is aan een verfilming ervan. ‘One Day’ komt in 2011 uit met Anne Hathaway en Jim Sturgess (21) in de hoofdrollen. Ik ben erg benieuwd hoe dit concept er in een film uitziet. Volgens mij is een film van twee uur te weinig om dit levensverhaal van vierhonderd pagina’s te vertellen maar ik zal met alle plezier mijn ongelijk toegeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: