Medelijden met Maasbert Schouten

Het moet jaren geleden zijn dat Vitesse het nieuws van de dag was. Vele jaren in de middenmoot gingen voorbij voor de Arnhemmers en ze zakten steeds verder weg, zelfs zo ver dat men voor dit seizoen degradatie vreesde. Maar alle zorgen zijn voorbij, de tijd is rijp en de stoplichten staan niet langer op rood maar op groen in Arnhem. Het waren de woorden van aftredend voorzitter Maasbert Schouten. Hij, en daarmee heel Vitesse, legt het lot in handen van een louche Georgiër. Merab Jordania is zijn naam en hij heeft inmiddels al een landstitel beloofd binnen nu en drie jaar tijd. Nog mooier, binnen twee dagen komen de eerste topspelers naar Arnhem.

Het was een rare show in het Gelredome gistermiddag. De mediageile Maasbert Schouten kon zijn geluk niet op met al die camera’s voor hem, hij begon met genieten maar al snel veranderde dit in schaamte. Elke grap en opmerking werd met scepsis ontvangen. Over Piet Velthuizen (in gebrekkig Engels): “Maybe he doesn’t wan’t to play for the champion.” Hij vond hem zelf zeer gevat en nerveus lachend keek hij naar de norse Georgiër naast hem, die bleef stil en boos voor zich uitkijken. Boos was hij ook toen redacteuren van PowNed hem vroegen naar zijn verleden. Het was allemaal niet waar en hij had zeker tijdens contractonderhandelingen geen pistool getrokken. Wat dachten die gekke Hollanders wel niet?

Dat hij meerdere keren heeft vastgezeten zegt uiteraard ook niets en elke negatieve gedachte vond men raar in Arnhem. Ze zouden kampioen gaan worden, the sky is the limit voortaan en dan zitten al die journalisten kritische vragen te stellen. Alsof het slecht is dat een club zijn lot in handen legt van een (voormalig) crimineel en toezegt dat elke voetballer welkom is, daarbij de jeugdopleiding totaal over het hoofd zien. Ja, Vitesse, dat is het zeker. Tegen alle verwachtingen in konden de Arnhemmers dit weekend met een 2-2 stand gaan rusten tegen Ajax. Marco van Ginkel, de zeventienjarige debutant die direct scoorde in de ArenA kan voortaan op de bank gaan plaats maken voor Serviërs en Kroaten.

Het grootste voordeel van de financiële crisis is juist dat talenten de voorkeur krijgen boven rare aankopen, dan zie je plotseling Van Ginkel bij Vitesse, of Cabral bij Feyenoord. Het is al eeuwig zonde dat Ajax maar door blijft gaan met het kopen van derderangs voetballers als Mido en De Ridder maar dat zelfs een club als Vitesse dit doet is het begin van het einde. Natuurlijk is het handig dat de schulden verdwijnen en dat een gerichte aankoop nu gehaald kan worden. Maar van de een op de andere dag van degradatiekandidaat naar strijden voor Europees voetbal, dat spoort niet. Ik had al weinig met Vitesse maar ook vrij weinig tegen ze, nu zal ik toch echt heel stiekem lachen als ze dit seizoen degraderen. Laat Guyon Fernandez en Ryan Koolwijk het vonnis maar vellen, gewoon, omdat het kan. En dan zal Maasbert Schouten inzien waarom niemand net zo vrolijk was als hij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: