De terreur van een supporterssite

Feyenoord heeft al jaren een slechte reputatie als het gaat om de supporters. Dit heeft uiteraard zo zijn redenen. Grootste reden van de afgelopen jaren is de veldslag in Nancy waar mensen de wedstrijd Nancy-Feyenoord probeerden te bezoeken en dit door vele blunders van de Franse autoriteiten konden doen. De kans is heel groot dat dit geen Feyenoord supporters betrof maar dit valt uiteraard nooit te bewijzen. Nog steeds is de club Feyenoord hier de dupe van en ook bij een loting tegen het Belgische AA Gent komt dit verhaal weer bovendrijven.

De stad Gent is bang dat dergelijke taferelen weer zullen voorkomen, punt is echter dat Feyenoord dit zelf voorkomt. Elke supporter die meegaat is geregistreerd en dus is diegene direct de dupe mocht er al iets misgaan. Maar buiten de door Feyenoord georganiseerde reis zullen er meer Nederlanders aanwezig zijn. Dit komt omdat AA Gent net zo dom is als de autoriteiten in Nancy en de kaarten in de vrije verkoop doet. Zo kan iedereen aan een kaartje komen, dus ook de Ajax supporters. Supporterssite www.afca.nl deed al een oproep om gezellig met zijn allen naar Gent te gaan om hun favoriete club AA Gent te steunen. Of dit ook werkelijk gaat gebeuren doet er niet eens toe, het gaat er om dat Feyenoord nu weer in een lastige situatie komt.

Nog meer rellen en het kan wel eens definitief gebeurd zijn met Europees voetbal voor Feyenoord de komende jaren, terwijl het al zo lastig is om dit te bereiken. Financieel gezien is het gewoon bittere noodzaak, maar nu dreigt de situatie waarin Feyenoord geen supporters meeneemt naar Gent omdat er wellicht Ajacieden zich zullen voordoen als Feyenoorders en hiermee de Rotterdamse club schade aanrichten. Hoewel ik graag een Legioen zie in Gent om Feyenoord te steunen is het niet meenemen op deze manier wellicht wel het slimste. Want het valt niet aan de UEFA uit te leggen, net zoals dat in Nancy niet aan de UEFA uit te leggen was.

En het ergste is nog wel dat het helemaal niet de schuld is van dergelijke websites, natuurlijk is het niet netjes en zag ik het ook liever niet gebeuren maar de UEFA en de KNVB zijn hierin de schuldigen. Feyenoord liet vier jaar terug (bij het Nancy-drama) duidelijk merken dat het supporters via een georganiseerde reis mee zou nemen. Elke supporter die buiten die reis om toch mee ging zou het stadion niet mogen betreden omdat zij dit niet via Feyenoord doen en hoogstwaarschijnlijk zijn zij in bezit van een stadionverbod. Nancy luisterde hier niet naar en een gruwelijke avond volgde. De hooligans met stadionverboden waren inderdaad naar Nancy gegaan en Feyenoord werd ondanks de waarschuwingen die ze gaven gestraft.

En dat allemaal omdat er geen meldingsplicht is voor de ‘supporters’ met een stadionverbod. Die voetbalwet moet er heel snel komen om zoiets tegen te gaan. Maar zelfs dan is de KNVB bang voor dit soort acties. Opruiende teksten op de supporterssite www.afca.nl zorgden er al voor dat men plotseling vreesde voor oorlog tijdens de bekerfinale, dat werd uiteindelijk het grootste misbaksel uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis en zelfs de bekerwinnaar (Ajax) kon niet ten volle van de winst genieten. De verkoop van shirts met daarop een verwijzing naar de bommenzee die Rotterdam in 1940 trof hielpen ook al niet mee. In de kansloos verloren bekerfinale lieten de Feyenoord-supporters zich eindelijk weer eens van hun beste kant zien, geen enkele keer kwam het verwerpelijke ‘Hamas, hamas…’ voorbij. En dat was voor het eerst sinds lange tijd.

Het kan dus wel en ook in Gent zal het kunnen. Maar doordat men in Nederland nog steeds bang wordt van oproepen van websites waarvan je bij voorbaat weet dat het toch niet gaat gebeuren zit Feyenoord nu met een heel groot dilemma. Het moet eens afgelopen zijn dat wij bang worden van dit soort sites, desnoods gooien we al die supporterssites maar offline want een bekerfinale bij voorbaat al verzieken vind ik wel genoeg.

Een gedachte over “De terreur van een supporterssite

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: