Het hypocriete van een regioverbod

“This is totally going in my blog!” Barney Stinson is één van de vele mensen op aarde met een blog. Helaas is Barney Stinson een verzinsel en bestaat de blog niet echt. Maar er is wel de serie ‘How I Met Your Mother’ waarin hij een hoofdrol vervult. HIMYM gaat over Ted, een man die de dertig wel heel dichtbij ziet komen en de ware nog niet is tegen gekomen. Barney, gespeeld door Neil Patrick Harris, helpt hem hierbij maar is eigenlijk maar uit op één ding: sex.

Al vanaf het begin van ik een fan van deze serie die helaas maar heel zelden op tv is in Nederland. RTL 5 heeft het een tijdje geprobeerd maar blijkbaar sloeg het niet aan, een verklaring daarvoor kan zijn dat niemand wist wat het was en dat de reclame gering was. Dus is de Nederlandse fan aangewezen op het internet en op de geïmporteerde DVD’s. Veel mensen zullen dus kiezen voor de illegale weg en zij kunnen zo dus gewoon genieten van hun serie. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik ook onder die mensen val. De hoop dat de serie alsnog naar Nederland komt heb ik allang opgegeven dus keek ik dit jaar elke dinsdag braaf op internet de nieuwe aflevering.

De eerste vier seizoenen had ik in zijn totaliteit op de computer staan en dat was geen digitale kopie van de officieel verkregen DVD. Maar toen ik deze zomer in Amerika was ging ik toch even informeren of je de DVD’s ook in Europa kon afspelen. Dan moet ik wel eerst even wat uitleggen, ik ben nogal verslaafd aan het kopen van DVD’s, ik hou ook niet van een kopie of een download op je computer en dat je die dan moet gaan aansluiten aan je televisie. Veel te veel gedoe en als ik verwacht dat een film goed is heb ik daar wel geld voor over. Komt nog bij dat ik elke ochtend geniet bij het aanzicht van mijn DVD collectie.

We zijn dus weer terug in Amerika waar ze me vertellen dat het echt niet kan. Een DVD speler heeft een regio en Amerika valt onder regio 1 en Nederland onder regio 2, het zit er dus niet in. Wat wel kan is het afspelen op de computer, die kun je makkelijk omzetten naar een andere regio. En omdat ik mijn computer op de televisie aan kan sluiten koop ik de eerste vier seizoenen van ‘How I Met Your Mother’. Staat mooi in mijn collectie en het is een stuk mooier op de tv dan op de computer, wat ook nog eens een mindere kwaliteit is.

Eenmaal thuis sluit ik de computer aan op de tv maar na twee seconden Barney Stinson houdt het feestje op. Betrapt door mijn televisie, die AKAI heeft me door. Andere manier proberen. Volgens mijn broer kon je een DVD-speler makkelijk om laten zetten, hij kende wel iemand die dat voor elkaar kon krijgen. Een Samsung DVD-speler van €30 later nog maar eens proberen. Nee, die jongen kreeg het toch niet voor elkaar.

Inmiddels had ik alweer meerdere afleveringen op mijn pc gezien en dat beviel al heel goed maar ik baalde wel. Ik vind het nog steeds een achterlijk iets. Ik betaal braaf $35 per seizoen en kan dan niet kijken omdat het de verkoop van DVD’s zou tegengaan als het niet regio gebonden was. Complete onzin. Het klopt dat sommige DVD’s eerder uitkomen in Amerika maar verander dat dan. En zelfs als je dat niet verandert is er nog niets aan de hand, veel mensen wachten graag een maandje voor de ondertiteling. Dat is dan een extra service als beloning voor het wachten, doe je dat niet dan mis je ondertiteling maar heb je hem net wat eerder. Maar het geld komt bij dezelfde mensen terecht, de makers.

Dit helpt maar één ding in de hand en dat is het illegaal downloaden van films en series. De industrie gaat niet kapot aan het feit dat ik mijn DVD’s in Amerika haal omdat ze hier niet verkrijgbaar zijn, de industrie gaat kapot door al die mensen die downloaden en geen cent aan de makers geven. Mensen die downloaden verkiezen boven het origineel zul je altijd houden, maar nu worden de liefhebbers gestraft en missen zij hun serie.

Mijn moeder roept, de DVD-speler kan in een minuutje worden omgezet naar regio vrij. Al mijn zorgen zijn verdwenen. En als in september seizoen 5 van ‘How I Met Your Mother’ uitkomt maak ik weer braaf $35 over aan 20th Century Fox. Met dank aan eBay en mijn moeder. Ik ben de komende uren niet beschikbaar, de kans is heel groot dat het iets te maken heeft met bovenstaande…

Om met Barney Stinson te eindigen: “This is going to be legen… wait for it… dary!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: